24 januari 2017

Vanliga frågor om hästmassage (FAQ)

Numera blir (häst-)människor knappast förvånade när jag berättar vad jag jobbar med, det har blivit självklart att friskvårda sin häst. Det finns däremot några frågor som ofta återkommer, och jag tar upp de allra vanligaste här. 

1. Varför behöver hästar massage?
Alla hästar är att betrakta som idrottare. Några är motionärer, andra flitiga amatörer, och ytterligare andra är elitidrottare. Förutom rätt träning, vardagsförutsättningar och foder så behövs regelbunden massage för att hålla musklerna smidiga, förbättra prestationsförmågan och förebygga skador.

2. Hur märker jag att min häst har muskelspänningar?
Vanliga problem kan vara att hästen t.ex. är svår att böja eller ställa i ena varvet, går i korsgalopp, har svårt att rygga rakt, känns ovillig att samla, ställer upp sig ojämnt i halterna eller tappar takten i ökad trav. Slår sig fri i sidvärtsrörelser, visar humör vid sadling, känns kantig i steget eller är motsträvig i vissa moment.

3. Varför blir hästen spänd och stel?
Det kan bero på överansträngning av olika slag. Ändringar i träningsrutiner, foder eller underlag, en sadel eller ryttare som inte sitter optimalt, stress, tandproblem, om den inte trivs med bettet eller hovbeslagen, tillbud i stallet, transporten eller hagen, utläkta skador som t.ex. kotledsinflammation eller hovböld. Kissing spines, patella-problem, byte av hovslagare eller uppstallning, orsakerna är många. 

4. Hur ofta ska hästen masseras?
De flesta hästar trivs bra med massage en gång i månaden. En häst som tränas och kanske tävlas kan för bästa effekt masseras oftare vid behov. För att komma till rätta med långvariga muskelspänningar behövs ibland tätare behandlingar till en början. Om hästen inte har några särskilda problem kan intervallet ökas till var 6:e eller t.o.m. var 8:e vecka, det beror på den enskilda individen och det provas ut efterhand. 

5. Finns det karenstid på massage inför tävling?
Nej, det finns ingen karenstid på manuell massage, d.v.s. massage som utförs enbart med händerna. Däremot bör den som tävlar vara uppmärksam på att vissa liniment har karenstid. 

 6. Hur går det till?
Jag tittar på hästen i stallet och ev. i lina, och du får berätta om din häst, hur den fungerar i ridningen m.m. Därefter känner jag igenom hela hästen, masserar och stretchar. Efter massagen ska hästen skrittas vid handen 15-20 minuter. Dagen efter kan hästen gå ett lättare pass, och dagen efter det kan den oftast ridas som vanligt. 

7. Finns det tillfällen då man inte ska massera?
Ja, akut skadade eller sjuka hästar ska inte ha massage. Det är inte heller lämpligt att massera dräktiga ston eller hästar som medicineras. Halta hästar masseras enbart i samråd med den veterinär som behandlat hästen.

8. Varför ska jag välja en utbildad massör?
Det är en garanti för att din häst får en professionell massagebehandling. Välutbildade hästmassörer har mycket goda kunskaper om bland annat hästens anatomi och fysiologi, olika  massagetekniker, träningslära och stretching.

9. Vilka effekter har massagen på hästen?
Prestationsförmågan ökar, och skaderisken minskar, eftersom musklerna blir smidigare och kan arbeta i hela sitt rörelseomfång samtidigt som hästen ökar sin proprioception, kroppskännedom. Återhämtning och muskelutveckling efter träning stimuleras, immunförsvaret stärks och stressnivån sjunker. Hästen blir hållbar och harmonisk!

10. Var sitter de vanligaste spänningarna?

I nacke, rygg och manke, kring armbåge och knäled, och bakom höftknölen. 

Inga kommentarer: