13 oktober 2016

Att massera olika hästtyper: den ambitiösa hästen

En del hästar vill bara göra rätt. Helst hela tiden och helst genom att förekomma människans önskan. Dessa hästar är lite komplicerade att massera första (och ibland andra) gången. Vad är det här för en människa? Vad vill hon? Vad gör hon? Vad vill hon att jag ska göra?

Efter en stund brukar det gå upp för dem att jag inte vill att de ska göra något särskilt. Och att bara stå på gången och få massage kan bli en välförtjänt paus för en ambitiös häst. Den vill så mycket i sitt umgänge med människor att den behöver hjälp att slappna av och koppla bort "servicetänket".

Det är lätt att gå för fort fram i träningen med en ambitiös häst, eftersom den lär sig snabbt och vill mer, alltid. Det är roligt att jobba med sådana hästar, och vi som ägare/tränare/ryttare har en viktig uppgift i att se till att det blir lagom. 

En ambitiös häst erbjuder sig alltid. Det är vårt ansvar att känna när det räcker och att lära hästen att det är ok att inte gå "all in" hela tiden. Ge hästen pauser fastän den inte verkar behöva det. Både mentala och kroppsliga pauser. Så byggs en hållbar häst. Mentalt och kroppsligt. 

Inga kommentarer: