13 oktober 2016

Att massera olika hästtyper: den unga hästen

Det finns delade meningar om massage på unga hästar, och min övertygelse är att ja, man kan massera även unga hästar. Vad är då en "ung" häst? I mina ögon är det en häst som fortfarande växer.

Våra halvblod växer ofta tills de är 5-6 år, och att avstå från friskvård i form av massage under dessa tidiga år av hästens utbildning och aktiva liv är att göra både sig själv och hästen en otjänst.

Här läggs grunden till en hållbar häst, och tidiga tecken på överansträngning visar sig i muskulaturen innan det hunnit bli allvarligare följder. Att följa upp unghästens träning och utveckling med regelbunden massage är ett enkelt sätt att hålla uppsikt över belastningen på den unga kroppen.

Det är sällsynt att föl och mycket unga hästar har några större muskelproblem, de är så mjuka i kroppen så det är ovanligt med t.ex. sträckningar efter bus i hagen. Det händer att även föl behöver massage, t.ex. i samband med korrigering av benställning, och då sker det alltid i samråd med behandlande veterinär och hovslagare.

Föl och mycket unga hästar kan däremot ges en kort "trivselmassage" (se fg inlägg om den äldre hästen) för att vänjas vid den typen av beröring. En massage skiljer sig trots allt från den dagliga hanteringen där fölen lär sig att acceptera beröring, gå undan för tryck, eller relationsbyggande mys-/klappstunder.

Viktigt att tänka på vid den unga hästens första möte med massören är att den känner sig trygg. Är den tryggast i boxen, så står vi där. Vill den ha en kompis nära så är det ok. Vill den ha lite hö att tugga på, inga problem. Hästen ska få en positiv erfarenhet av mig och av situationen. Oftast är 15-20 minuter tillräckligt.

Med en lyckad första massage läggs grunden till många bra behandlingar. Se det som en del av hästens tidiga utbildning. Den ska lära sig att bli verkad, ledd, uppbunden och masserad och känna förtroende för människan i alla dessa lägen. På det finns ingen åldersgräns.

Inga kommentarer: