12 oktober 2016

Att massera olika hästtyper: den äldre hästen

När blir en häst gammal? Svaret är som så ofta med hästar, att det är olika från individ till individ.

Jag har masserat en 7-åring som var gammal. Tufft liv bakom sig, med tidig inridning, hård träning och många skador av varierande grad. Han var gammal i kroppen. Jag har också masserat en 17-åring som inte var gammal. Hon hade ett helt annat liv bakom sig, och trots regelbunden träning och tävling så var hon inte gammal i kroppen.

Den äldre hästen kan många gånger må väldigt bra av att få massage. Här är det viktigt att skilja på olika typer av det vi till vardags samlar under namnet "massage".

Det jag kallar "trivselmassage" motsvarar den avslappningsmassage som vi människor kan boka på t.ex. spa. En sådan massage syftar till att ge ett allmänt avslappnande resultat, går inte på djupet i muskulaturen och löser alltså sällan några komplexa muskelproblem. En trivselmassage är ändå oerhört effektiv för det allmänna välbefinnandet, avstressande och omvårdande.

En "vanlig" massage, också kallat massageterapi eller behandlande massage, går på djupet i muskulaturen, söker spänningar och motstånd och jobbar med dessa. En sådan massage åtgärdar muskelproblem och är ibland lite tuffare för mottagaren under tiden den utförs, beroende på hur muskelproblemen sitter.

Den äldre hästen mår oftast mycket bra av trivselmassage då den stimulerar blodcirkulation, lymfflöde, löser upp ytliga muskelspänningar och sätter fart på det parasympatiska nervsystemet.

En mer behandlande massage ska utföras med försiktighet på gamla hästar som sannolikt har någon form av ålderskrämpor. En häst med t.ex. artros sätter muskelspänningar som försvar och skydd kring det område den känner av. Här blir det en etisk fråga. Är det rätt att lösa upp spänningar på en häst som kanske får ont av att inte har kvar sitt muskelförsvar?

På en yngre häst är svaret oftast ja, det avkamouflerar det verkliga problemet och hjälper hästen till rätt behandling. Ett exempel är en häst som känns kort och stum i ridningen. Massiva spänningar i ryggen kan dölja en dubbelsidig kotledshälta fram. Efter massagen syns det att hästen faktiskt är halt, veterinär tillkallas och hästen får rätt behandling för sitt grundproblem.

Men på den äldre hästen är det inte lika självklart. Vet man vad hästen bär med sig i kroppen så är det kanske bättre att låta den ha kvar sitt muskelförsvar och istället prioritera att ge den en trivselmassage som ökar det allmänna välbefinnandet med alla dess fördelar.

Som alltid, är det i samråd med dig som ägare och ryttare, som det beslutet tas. Du känner din häst bättre än någon annan gör.

Inga kommentarer: