19 februari 2015

Annika Davidsson: Bågar med volter

Syfte: En övning som är bra för att lösgöra en något stelare häst och för att känna av hästens liksidighet.

Utförande: Börja med att rida tre bågar som går från spåret in till medellinjen. Var noga med att ställa över mjukt när du byter varv då bågarna ej får bli hackiga. Hästen ska bjuda framåt utan att gå i ett överilat tempo, så var noga med att rida i rätt takt, tempo och form! Den första bågen påbörjas redan i mitten på kortsidan vilket betyder att du ej ska rida ut i hörnen.

När du kan rida övningen på ett taktfast och mjukt sätt, och hästen gör omställningarna utan att spänna sig eller ändra på takten, kan du börja lägga in volter i en eller flera av bågarna. Du ska i princip när som helst kunna lätta på innertygeln då det är innerskänkeln som ska hjälpa hästen ta stöd på yttertygeln i volterna.

Var noggrann med att hästen ej sladdar ut med rumpan utan att den spårar. Om hästen tappar sin takt och sitt tempo kan det bero på att den ännu inte är tillräckligt stark, då måste du därför göra större volter och bågar.

Denna övning är även ett bra arbete för den yngre hästen, men tänk på att rida något större volter t.ex. 20 meters volter och sedan minska voltstorleken. Använd dig av det ledande tygeltaget när du vänder in på volten. 

Tips: I galopp blir övningen något svårare, antingen får man lägga in ett enkelt byte där du saktar av till skritt/trav och fatta ny galopp, byta galopp med hjälp av en bom eller göra ett galoppombyte.
Använd dig av koner till bågarna för att rida bra och noggranna vägar.

Lycka till!
 .


Inga kommentarer: