04 juli 2009

Från koja till slott

Sedan vi fick en tredje undulat i hushållet så har buren känts lite trång. Nu har vi äntligen investerat i en ny, fin bur, inrett den och schasat över de små huliganerna. De sitter tätt tillsammans på den översta pinnen, tittar sig storögt omkring och fyller ca 1% av volymen i buren...

Sambon, som är uppvuxen på en gård med äggproduktion, suckade när jag valde ut den största (och dyraste!) modellen och påpekade att det var visst en väldig skillnad på reglerna för undulater och hönor vad gäller burstorlek. Efter övergång till Kraväggsproduktion är det inte längre ett problem just på den gården, men det finns fortfarande en hel del att kämpa för när det gäller burhönsen i Sverige.

Regler för burstorlekar för undulater finns på http://www.sjv.se/ och för den som vill hjälpa hönsen att flytta från koja till slott rekommenderar jag ett besök på http://www.djurensratt.se/. Och köp Kravägg! Bättre för hönsen, bättre för miljön (ekologiskt producerade) och bättre för oss konsumenter eftersom de dessutom är godare! Tala om win-win-situation!

Inga kommentarer: